İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 103.YILI KUTLU OLSUN.

MEHMET AKİF ERSOY'UN HAYATI

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'da doğdu öğrenimine Mahalle Mektebi'nde başladı. Buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi'nde öğrenimini sürdürdü. Akif, gittiği tüm okullarda başarısıyla adını duyurdu. Mehmet Akif Ersoy İlk şiirlerini, İstanbul İdadisi'nde okurken yazdı. Bu okuldaki hocalarından biri daha o yaşlarda Akif'teki yeteneği fark etmiş ve "Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim" demişti.

Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Akif, kendisini ideallerine vermek adına bu görevini bıraktı Birinci Dünya Savaşı sırasında Arabistan'a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti.

Akif, Çanakkale Zaferi'nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı;"Çanakkale Destanı"nı yazdı.1920'de Burdur vekili olarak meclise girdi. Yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 günü meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır'da kalan Akif, 1936'da tekrardan yurda döndü. Türk milletinin gönlünde ‘’vatan şairi’’ ve ‘’milli şair’’ olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 günü vefat etti. Kendisini rahmetle ve minnetle anıyoruz.

13.03.2024 28